Om het milieu te helpen gingen we kijken hoe je het best bioplastic kan maken.
Wanneer het het snelst afbreekt en/of wanneer het het sterkst is.
Wat heb je nodig?
- Aardappelzetmeel
- Water
- Glycerol (Glycerine)
- Maatbeker
- Steelpan
- Kookplaat
- Lepel
- Mes
- (Azijn, kun je toevoegen samen met de glycerine)
Hoe maak je het?
- Doe 250 ml water in de steelpan
- Voeg daarbij 2 afgestreken eetlepels zetmeel en een eetlepel glycerol aan toe.
- Aan de kook brengen en goed blijven roeren
- Als het kookt moet je drie minuten wachten en nog steeds goed blijven roeren
- Giet het mengsel in een bakvorm en laat het 24 uur staan (een dag en een nacht)
- Je bioplastic is klaar!
Fotoverslag

Dit is het mengsel van alle ingrediënten bij elkaar. Ik heb twee mengsels gemaakt: 1 met heel veel glycerol en eentje met heel weinig, dit is ons experiment omdat wij de watervervuiling willen tegengaan en bioplastic breekt heel snel af. Maar we wilden ook twee soorten bioplastic met elkaar vergelijken om te kijken welke soort de beste oplossing is. Het begint met dit witte mengsel, de witte kleur komt voor het aardappelzetmeel.
Dit is hoe het mengsel eruit ziet als het gekookt is, zoals je kan zien is het veel doorzichtiger geworden omdat het aardappelzetmeel is opgelost en niet meer voor de witte kleur zorgt (op de achtergrond zie je de kleur in de pan en hier zie je de kleur goed dichtbij als het uit het pannetje stroomt. Zoals je ziet is het een vrij dik goedje geworden.

Klaar! Na 48 uur drogen gaan we naar het resultaat kijken. Links zie je het mengsel met weinig glycerol, deze was nauwelijks het bord af te krijgen. Hij was ook nog vochtig en extreem rekbaar NIET GESCHIKT DUS, het zal wel sneller afbreken maar de productie duurt veel te lang en het is veel te zwak materiaal. Aan de rechterkant daarentegen waar het mengsel met veel glyceron te zien is is veel doorzichtiger sterker en nog maar een beetje vochtig aan de onderkant en veel makkelijker om los van het bord te krijgen, het zal langzamer afbreken maar nog steeds sneller dan het plastic dat nu word gebruikt wat van aardolie is gemaakt. Als je dit mengsel goed produceert (dus gelijk uitspreiden en onder perfecte omstandigheden laten drogen) zou het normaal functionerend plastic zijn. Kortom geslaagd experiment

Verslag van de experimentator Sem.

Maak jouw eigen website met JouwWeb